25 Ağustos 2010 Çarşamba

TRANSİT FESTİVAL




TRANSİT FESTİVAL'İN TRANSTAKİ DANSÇILARI-GÜLBAHAR KARAKUŞ


Uzun süredir Kontak Doğaçlamayla uğraşan ve Belçika, Amerika gibi ülkelerde çeşitli atölye çalışmaları düzenleyen Nancy Stark Smith ve performansları esnasında doğaçlama olarak yaptığı müzikle dikkat çeken Mike Vargas’a Kapadokya’nın büyülü ortamında yaptıkları Underscore çalışmasında ülkemizden, Amerika’dan, Bulgaristan’dan, Çin’den, Kolombiya’dan ve Fransa’dan dansçılar eşlik etti. Cevizlik vadisinde oluşturulan platform üzerinde dans eden grup, ortamdan kopuk dans etselerde izleyiciyle göz teması kurmaktan da çekinmedi. Yaklaşık 3 saat süren gösteri sırasında, seyirciyi hareket etmekte serbest bırakan grup, doğaçlama olarak gerçekleştirdikleri dans esnasında aslında bizlere yabancı olmayan hareketleri farklı bir ambiyansla izleyicilerine sundu. Underscore esnasında kimi zaman çıldırmışçasına hareket eden dansçılar kimi zamanda ölü gibi yattılar.


Kapadokya geçtiğimiz hafta ilginç bir gösteriye ev sahipliği yaptı. Bu yıl 5’incisi düzenlenen Transit Festival, Uçhisar’da konuşlanmış Argos in Cappadocia Otel’inin bünyesinde 5,10 ve 14 tarihlerinde gerçekleşti. Biz de Dünyaca ünlü dansçı Nancy Stark Smith ve doğaçlama müzik tarzıyla dikkat çeken Mike Vargas’ın önderliğinde gerçekleşen bu gösterileri izledik ve grubun eğitmeni Nancy Stark Smith'le sohbet etme şansını yakaladık…

Nancy Stark Smith

Underscore stilini nasıl geliştirdiniz?

Aslına bakarsanız underscore tam olarak bir stil değil. Dans doğaçlaması için bir yapı diyebiliriz. Underscore tam olarak iletişim doğaçlamasının dans formunu içeriyor. Ben bu teknikle 70’lerin başından beri ilgileniyorum. Contact improvisation’ın (kontakt doğaçlama)bulucusu aslında Amerikalı bir dansçı ve koreograf olan Steve Paxton. Paxton sayesinde o sıralarda Amerika’da ve New York’ta yeni dansa yeni bir açı kazandırıldı. Dans eden kişilerin birbirlerine dokunduğu, kendilerini yere attığı, iletişim kurduğu doğaçlama bir performans şekli. Uzun süredir bu konuda çalışıyorum.




Mike Vargas’la ne zamandır birlikte çalışıyorsunuz?

Yaklaşık 12 yıldır.Ben Mike’ın yaşadığı Colorado eyaletindeydim. Naropa Enstitüsünde çalışıyordum. Orada bir performans için birlikte çalıştığım dansçı bir arkadaşım, çok iyi bir müzisyen tanıdığını ev onunla çalışmak isteyip istemeyeceğimi sordu. Arkadaşımın bahsettiği kişi Mike Vargas’tı. Tanıştık, provalar yaptık ve o zamandan sonra birlikte çalışmaya başladık.





Mike Vargas’tan önce müziksiz mi çalışıyordunuz?

Evet. En başta dans formu olarak müziksiz yapılıyordu. Atlarken, zıplarken v.s. vücudunuzun zamanlamasını sürekli kontrol etmek durumundasınız. Her an düşmeye, diğerini yakalamaya hazırlıklı olmanız gerekiyor.

Dansçıları nasıl seçtiniz?

Onlar bizi seçti aslında(gülüyor).Aslında basit olarak yapmak istediğimiz şey bir atölye çalışması fikriydi. Türkiye'den dansçıların da katılımını sağlamak için önceden çeşitli duyurular yapıldı. Herkesin yardımıyla Bulgaristan’dan Fransa’dan ve Türkiye’den birçok dansçı geldi. Bunların arasında profesyonel dansçılar da var, sadece harekete etmeyi sevenler de. Normalde yaptığımız atölye çalışmalarında orta seviyede bir dans yeteneği arıyoruz. Bu sefer bu organizasyonun bulunduğu ülkeden de dansçılar katılsın diye daha geniş bir alan açtık.

Gösteri başlamadan önce seyircilerinize istediğiniz gibi hareket edebilirsiniz, sıkılırsanız gidin tekrar gelin dediniz.Gösteri esnasında transa mı geçiyorsunuz da seyirci sizi etkilemiyor?

Öncelikle bu güzel bir soru. Sanırım transtayız ama buna trans demek de doğru değil çünkü transa girenler çevreden tamamen kopuk oluyor. Biz birbirimizden kopmuyoruz. O esnada uzaklaştığımız sadece günlük kaygılar ve planlardan uzaklaşıyoruz. Bir de transın ötesinde fiziken ve ruhen bir rahatlık hissediyoruz. Bu ortamda sizlerle tanışmak, isimlerinizi öğrenmek, o yerin ruhunu hissetmek de ayrı güzellikte. Birbirimizin perspektifinden de yararlanıyoruz.

Alışıldık bir dans değil en azından benim için ve ısrarla o anda neler hissettiğinizi öğrenmek istiyorum…

Biz daha resmi olmayan bir çevre yaratmak istiyoruz size tadını çıkarabileceğiniz bir özgürlük vermek istiyoruz. Performansın özel olmasının bir diğer nedeni de tamamen mekânıydı. Tamamen ilham vericiydi. Yerli halkın bizi izlemesi, Cevizlik vadisinin atmosferi ve mağaralara konuşlanarak bizi izleyen insanlar dahi vardı… Bu şekilde onlarla bir paylaşım içine girdiğimizi düşünüyorum. Gösteri sonunda seyirciler de bize katılıp bizimle konuşmak istediler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder